Over ons

 

Algemeen.

De Stichting Martini Omroep is de ziekenomroep van het Martini Ziekenhuis in Groningen. Ze is na de fusie van het Rooms Katholiek Ziekenhuis en het Diaconessenhuis ontstaan uit Studio í73 en Dizirao. De wortels van de omroep liggen in het jaar 1954, het jaar waarin pater Visser is begonnen met een praatje en een plaatje voor de zieken. Na een aantal jaren is de omroep geworden tot wat zij nu is: een volwaardige ziekenomroep met dagelijks live radio- en wekelijks televisie-uitzendingen.

 

Structuur.

De Martini Omroep bestaat, hiŽrarchisch gezien, uit een bestuur, met daaronder een tweetal coŲrdinatoren, een technische commissie en een programmacommissie. Deze beide commissies houden zich bezig met de continuÔteit van de omroep op zowel technisch gebied (onderhoud en aanschaf van apparatuur) als programmatisch gebied (kwaliteitsbewaking van de programmaís en zorgdragen voor een gevarieerd programma-aanbod). Tevens verzorgen deze commissies de opleiding van nieuwe medewerkers. Deze zijn eerst een half jaar aspirant, in welke periode zij door de Ďoude rottení van de commissies de fijne kneepjes worden bijgebracht. Hun opleiding wordt natuurlijk afgestemd op datgene, wat die omroepmedewerker in de toekomst graag wil gaan doen.

 

Vrijwilligers.

Bijna elke ziekenomroep Ėzo ook de Martini Omroep- moet van beperkte financiŽle middelen rondkomen. Het is dan ook zaak zuinig met het geld om te gaan. Daarom draait de omroep volledig met vrijwillige medewerkers, die er vaak veel vrije tijd in steken. Momenteel zijn zoín 60 vrijwilligers bezig de patiŽnten dagelijks van vele uren radio en televisie te voorzien.

 

De radio-uitzendingen.

De programmaís komen dagelijks van 20.00 tot 22.30 uur live vanuit de radiostudio op Lokatie van Swieten. Via een vaste verbinding kunnen de patiŽnten op Lokatie van Ketwich ook live meeluisteren. Er wordt o.a. aandacht besteed aan sport, regionale muziek, klassiek, en informatie. Regelmatig zijn er gasten in de studio.

Op doordeweekse dagen is er een vast uitzendschema, dit in tegenstelling tot de weekeinden. Dit wordt iedere week door andere teams, elk met hun eigen specialiteit, ingevuld.

Na 22.30 uur wordt er een dagsluiting gedraaid. Vanaf 22.45 uur draait er een op CDís opgenomen programma met lichtklassieke muziek, dat tot 5.15 uur de volgende ochtend duurt. Om rustig wakker te worden, is er daarna nog een programma met lichte muziek, dat tot 7.00 uur duurt.

 

De televisie-uitzendingen.

Deze zijn, evenals de radio-uitzendingen, op beide locaties te ontvangen. Regelmatig wordt in samenwerking met o.a. AZG-TV een videoband met gevarieerde items uit de regio gedraaid.

Bovendien worden alle thuiswedstrijden van FC Groningen (voetbal) volledig uitgezonden.

Ook wordt speciale aandacht besteed aan grote regionale evenementen, zoals het dansfestival Op Roakeldais in Warffum, het Eelder Bloemencorso, Taptoe Leeuwarden en Gronings Ontzet.

Tenslotte wordt 1 maal per jaar een grote televisieavond georganiseerd, waarin gasten live optreden.

 

Kabelkrant.

De omroep verzorgt in eigen beheer een kabelkrant, die op het eigen interne kanaal te ontvangen is. Hierop staat in beknopte vorm de inhoud van de radio- en TV-uitzendingen, evenals enige algemene informatie over het ziekenhuis.

 

Verzoekplaten.

De patiŽnten in het ziekenhuis kunnen voor, en op, elke avond verzoekplaten aanvragen. Dit kan zowel telefonisch, door te bellen naar de studio (ís avonds: toestel 524 5008, overdag: toestel 524 5007 (antwoordapparaat)), als schriftelijk, door middel van de speciale verzoekbonnen. Op elke afdeling staan verzoekbonbussen van de omroep. Ook is het mogelijk per e-mail een verzoekplaat aan te vragen: martiniomroep@mzh.nl . Natuurlijk kunnen patiŽnten, behalve voor medepatiŽnten, ook een plaatje voor zichzelf aanvragen.

Het aanvragen van deze verzoekplaten, wat zowel door patiŽnten als bezoek gedaan kan worden, is een gratis service van de omroep!

 

Het platenbestand.

In de studio van de Martini Omroep is een ruime keuze van muziek in alle genres aanwezig. De gewenste plaat kan snel opgezocht worden in onze computer.

 

Weekprogramma.

Iedere week geeft de omroep een programmablad uit, waarin alle uitzendingen op radio en televisie worden aangekondigd. Ook wordt er nog wat extra informatie geboden. In beknopte vorm staat deze informatie ook op de eigen kabelkrant van de omroep.

 

Internet.

De Martini Omroep heeft een eigen website. Hierop is o.a. informatie te vinden over de omroep en het weekprogramma. Familie en kennissen van ďover verĒ (en dichtbij) kunnen er een verzoekplaat aanvragen.

 

Luisterset.

Ten behoeve van programmamakers en patiŽnten is er in de studio in een aparte ruimte een eenvoudig te bedienen geluidsinstallatie aangebracht, waarop zowel programmamakers als patiŽnten ongestoord muziek kunnen luisteren.

 

Contact met patiŽnten.

Meestal bezoeken de medewerkers van de omroep de patiŽnt, voor wie een plaatje is aangevraagd, om de tijd af te spreken, waarop dit gedraaid wordt. PatiŽnten, bezoekers en het personeel zijn van harte welkom in de studio tijdens bezoekuren!

 

Contact met ziekenhuismedewerkers.

Door contacten met het bureau Communicatie worden de medewerkers van de omroep op de hoogte gehouden van hetgeen er zich in het ziekenhuis afspeelt. Ook wordt er van tijd tot tijd een beroep gedaan op de omroep, meestal om gebeurtenissen te filmen, die voor het ziekenhuis van belang zijn.

 

Adres.

Postadres:

Martini Omroep,

Postbus 30033,

9700 RM  Groningen.

 

Bezoekadres:

Van Swietenlaan 4,

9728 NZ  Groningen.

 

Wij zijn aangesloten bij de Vereniging Huisomroepen Nederland.