Jubileum 50 jaar omroep in het Martini Ziekenhuis

Zaterdag 20 november heeft de Martini Omroep het feit gevierd, dat er 50 jaar omroep in het Martini Ziekenhuis bestaat.

Publiciteit in de media

Niet alleen de lokale en regionale kranten hebben uitgebreid aandacht geschonken aan het jubileum, maar ook is de omroep uitgebreid op de lokale en regionale radio en TV onder de aandacht van het publiek gebracht.

Donderdag 18 en vrijdag 19 november heeft de lokale omroep OOG Radio aandacht besteed aan het jubileum van de Martini Omroep. Vrijdag 19 november is de omroep de hele ochtend "in the picture" geweest bij het programmaonderdeel "De Standplaats" van de regionale omroep Radio Noord, terwijl de stad-groninger TV-zender OOG-TV een uitgebreide reportage op televisie heeft gemaakt. Op de dag zelf is TV Noord langs geweest en heeft in het regionale nieuws een item uitgezonden.

Een paar dagen na de uitzending heeft zelfs NCRV's "Man bijt hond" contact met de omroep gezocht en opnamen gemaakt. Deze zijn nog niet uitgezonden.

Voorbereiding

Ruim een half jaar geleden werden de eerste plannen al gemaakt. Telefoonboeken en internet werden geraadpleegd om achter de juiste adressen van oud-medewerkers te komen, gasten werden besproken en er werd in de archieven gedoken. Oude foto's werden ingescand en half vergane geluidsbanden in de computer gezet om er een herdenkings-CD van te maken, die de (oud-)medewerkers als presentje overhandigd zouden krijgen. De dag vr uitzending werd al begonnen met de opbouw van de uitzendlocaties. Kabels werden gelegd, verlichting werd opgehangen, verzoekplaten werden opgehaald en de laatste oneffenheden gladgestreken.

De uitzending

De radio-uitzendingen kwamen vanuit de centrale hal en de TV-uitzending vond plaats vanuit de recreatiezaal. Na een korte nachtrust waren de eerste medewerkers op 20 november al om 7 uur 's ochtends aanwezig om de apparatuur op te bouwen en aan te sluiten.

Om 10 uur werd de radio-uitzending geopend door Mr. G.A.M. Thiadens, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis. Met een korte toespraak overhandigde hij aan de voorzitter van de Martini Omroep een cheque, die dit gebaar als "tegenprestatie" retourneerde met een in eigen beheer uitgegeven herinnerings-CD. Op dat tijdstip waren er al enkele oud-medewerkers aanwezig, maar kort daarop begon de stroom (oud-) medewerkers goed op gang te komen. Ook werd namens de Vereniging Huisomroepen Nederland een plaquette overhandigd.

Ondertussen ging het opbouwen van de set voor de TV-uitzending gewoon door, terwijl in de centrale hal de ene (verzoek-)plaat na de andere gedraaid werd. Na de lunch werden om 14.00 uur de radiomakers afgelost door de 20-jarige TV-ploeg, die een bijna twee uur durend gevarieerd programma bracht met o.a. Lianne Abeln (ook een oud-medewerker), Johan Raspe, de Ksters, jeugdcircus Santelli, dansschool The Dance Factory en een transformatie terug in de tijd van 2004 naar 1954 door de firma Koopal. Dit programma werd gepresenteerd door RTV-Noord presentator Edwin Pasveer, overigens k een oud-medewerker van de Martini Omroep.

Tegen vier uur was dit programmaonderdeel, dat natuurlijk ook live werd uitgezonden, afgelopen en traden verse ploegen radiomakers aan. Voor de medewerkers, die in de jaren '70 de omroep nieuw leven hebben ingeblazen, was dit d gelegenheid om te blijven zitten en sterke verhalen op te dissen over de "goeie ouwe tijd". Dat zij het leuk vonden om elkaar weer te zien, bleek wel uit het feit, dat (e-mail-)adressen werden uitgewisseld en direct een afspraak gemaakt werd voor een renie volgend jaar!

Om acht uur, na afloop van het bezoekuur, zijn de radio-uitzendingen voortgezet vanuit de radiostudio. Daar bleef het een komen en gaan van (oud-)medewerkers. Toen aan het einde alle spullen opgeruimd waren en de laatste tafel en stoel weer op hun plaats stonden, hebben de nog aanwezige medewerkers in de recreatiezaal nog een hapje en een drankje genomen en uitgebreid nagepraat.

Conclusie

Tijdens de hele dag zijn natuurlijk vele foto's gemaakt en een drietal collecties kunt u hier, hier en hier bekijken.

Moe, maar voldaan kunnen we terugkijken op een geslaagde dag met tientallen oud-medewerkers, medewerkers en bijna 100 verzoekplaten! Veel dank zijn we daarbij verschuldigd aan de directie van het ziekenhuis en vele ziekenhuismedewerkers, die iedere keer weer onvermoeibaar kwamen opdraven om onze uitzending tot een enorm succes te maken.